Leer ons beter kennen
Wij zijn een jonge en dynamische club. Wij zijn op zoek naar nieuwe fanatieke korpsleden, zowel dames als heren. Leer hier een paar van onze korpsleden kennen. Zij hebben (kort) geleden ook de stap gezet.
Rob Knapen was 25 jaar oud toen hij brandweerman werd
Rob Knapen is 33 jaar oud en woont samen met zijn vrouw, zoon en dochter in Nederweert. Als geboren en getogen Nederweerternaar droomde hij als kind al om brandweerman te worden. Hij werd geïnspireerd door zijn vader Fred die al sinds 1985 bij de brandweer is. Op 25-jarige leeftijd werd Rob benaderd door de postcommandant om eens een kijkje bij brandweer Nederweert te komen nemen. “Dit heeft me weer aan het denken gezet en na wat informatie en wat kijkmomenten heb ik besloten om bij de brandweer te gaan.” aldus Rob. Sindsdien heeft hij geen moment spijt gehad van zijn beslissing om toe te treden tot het korps.
Saamhorigheid
Naast zijn brandweerwerk geniet Rob van andere hobby’s, waaronder mountainbiken en quality time doorbrengen met zijn gezin en vrienden. Als engineer bij GP Equipment in Weert heeft Rob een druk schema, maar dankzij een flexibele regeling kan hij zijn werk moeiteloos combineren met de brandweer. ”Tijdens ‘kantooruren’ ben ik niet inzetbaar voor de brandweer. Wel mag ik na een nachtinzet wat later beginnen, indien dit nodig is. Brandweer is dus makkelijk te combineren met mijn werk.” Het gezin van Rob staat volledig achter zijn brandweerwerk. ”We hebben standaard in een gezamenlijke agenda staan wanneer mijn dienstweek is en proberen hier dan mee te plannen. Dit kan niet altijd, maar voor dat ene momentje kan ik dan eens een dienstruil aanvragen.”
Met gemiddeld één tot twee uitrukken per week en de wekelijkse oefenavond houdt Rob zijn vaardigheden scherp. Na een intensieve oefenavond geniet hij van gezellig samenzijn met zijn brandweercollega’s in de kantine, waar verhalen en ervaringen worden gedeeld. ”Brandweer is een mooie en dankbare hobby. Het draait niet alleen om de uitrukken, ook de saamhorigheid binnen de post, de vriendschappen,” aldus Rob Knapen.
Mariëlle Janssen
Brandweervrouw en moeder Mariëlle Janssen
Als de pager gaat roept mijn dochtertje vrolijk: ‘mama weg melding’
‘Mijn partner staat er 100% achter’
Mariëlle Janssen is een veelzijdige 36-jarige vrouw uit Nederweert die haar tijd verdeelt tussen haar werk bij Hermans Dakwerken BV, haar liefdevolle gezin en haar toegewijde rol als brandweervrouw. “Brandweerwerk is niet zomaar een hobby; het is een roeping om samen iets te betekenen voor de gemeenschap,” zegt Mariëlle.
Als moeder van Jezz, bijna 3 jaar oud, en Davi, 5 maanden oud, heeft Mariëlle een partner, Wesley, die haar steunt bij haar hobby als brandweervrouw. ”Mijn partner vindt het superleuk dat ik erbij zit en staat er 100% achter. Als ‘s nachts de pager gaat maakt hij voor mij zelfs de deur open.”
Ook haar jonge dochtertje is al bekend met de geluiden van de pager en roept vrolijk ‘mama weg melding’ als het alarm afgaat. In haar dagelijks leven is Mariëlle te vinden op kantoor bij Hermans Dakwerken BV, waar ze de administratie verzorgt. Maar wanneer de pager gaat, staat ze klaar om in actie te komen, gesteund door haar werkgever die haar de flexibiliteit biedt om haar brandweerwerk te vervullen.
~Je moet het echt graag willen en je gezin moet er 100% achter staan ~
Wat Mariëlle het meest waardeert aan haar rol als brandweervrouw is de mogelijkheid om mens en dier in nood te helpen. Ze beschrijft het brandweerkorps als gemoedelijk, waar iedereen klaar staat voor elkaar. Haar advies aan toekomstige brandweercollega’s is duidelijk: “Je moet het echt graag willen en je gezin moet er 100% achter staan.” Naast haar werk en haar rol bij de brandweer, maakt Mariëlle graag tijd vrij voor haar hobby’s: voetballen en quality time doorbrengen met haar gezin. Ze maakt dankbaar gebruik van het sportabonnement met korting dat de brandweer aanbiedt, en voetbalt bij de veterinnen van RKSVO.
De eerste alarmering
Haar avontuur bij de brandweer begon toen ze 32 jaar oud was, na vijf keer mee te hebben gelopen op een oefenavond om te zien of het iets voor haar was. Nu, als ervaren brandweervrouw, herinnert ze zich nog levendig haar eerste keer dat de pager afging. “Allemaal vragen van, en nu? Wat moet ik meenemen? Gelukkig was het een prio 2 melding en geen spoed, ik had wat meer tijd,” lacht ze. Hoe ze omgaat met heftige gebeurtenissen? ”Goed, je maakt het niet heel vaak mee, maar het kan altijd gebeuren. Ook kun je altijd wel iets betekenen. Mocht er echt iets heftigs zijn geweest dan gaan wij na de inzet nog altijd op de kazerne even samen napraten, mocht het nodig zijn dan wordt er direct professionele hulp ingevlogen” legt ze uit.
Door het jaar heen worden de gezinnen van brandweervrijwilligers ook regelmatig betrokken bij leuke activiteiten georganiseerd door de personeelsvereniging van brandweer Nederweert. Mariëlle zit zelf in het bestuur van de personeelsvereniging. ”In de winter en zomer is er altijd een laatste oefenavond waar altijd een hapje en drankje aanwezig is. 1 x per jaar is er een feestavond met partner. Ook proberen wij 1 of 2 x per jaar een leuke activiteit te organiseren voor het hele gezin. Bijvoorbeeld iets met Pasen of een familiedag met allemaal leuke spellen.”
John Horijon
Brandweerduiker in Weert én vrijwilliger in Nederweert John Horijon
”De combinatie van de spanning en iets bij kunnen dragen heeft mij doen overhalen om te solliciteren”
John Horijon is een 36-jarige inwoner van Budschop, waar hij samenwoont met zijn vriendin en twee kinderen. Naast zijn betrokkenheid bij de brandweer heeft John ook andere hobby’s, waaronder voetballen in de ‘kelderklasse’, motorrijden en duiken. Tijdens zijn werk bij de gemeente Peel en Maas houdt hij zich voornamelijk bezig met vergunningen.
De brandweer kwam op zijn pad toen hij nog werkte bij de gemeente Nederweert. ”Ik werkte destijds bij de gemeente Nederweert. Vanuit mijn werk had ik regelmatig contact met de toenmalige postcommandant van de brandweer. Omdat ik woonde en werkte in Nederweert ben ik gevraagd om eens na te denken of de brandweer iets voor mij was. De combinatie van de spanning en iets bij kunnen dragen heeft mij doen overhalen om te solliciteren.” John werkt vier dagen per week in Panningen en één dag per week werkt hij thuis. Zodra hij in Nederweert is dan staat hij paraat voor de brandweer. Thuiswerken doet hij regelmatig op de ‘flexplek’ in de kazerne van brandweer Nederweert.
~ De ‘machocultuur’ waar je wel eens over hoort ervaar ik bij ons zeker niet ~
Voor John is het mooiste aan het brandweervak de sterke band die wordt gedeeld binnen het korps en de mogelijkheid om mensen in nood te helpen. Hij benadrukt de waarde van collegialiteit en de saamhorigheid die heerst onder de brandweermannen en -vrouwen. John is ook actief in verschillende sporten, zoals voetbal, hardlopen en fietsen. Hij benadrukt dat een goede basisconditie belangrijk is om het werk bij de brandweer goed te kunnen uitvoeren, maar dat je geen topsporter hoeft te zijn om deel uit te maken van het team. ”Je hoeft niet perse een fanatieke sporter te zijn om bij de brandweer te komen. Voordat je aangesteld wordt is er wel een keuring met een traplooptest, maar die zou iedereen met een redelijke basisconditie moeten kunnen doorstaan. Deze keuring volgt daarna, afhankelijk van je leeftijd, jaarlijks of om een aantal jaar, om inzetbaar te mogen blijven.”
Ook op de woensdagavonden, als de oefenavonden plaatsvinden, is John altijd van de partij. ”De woensdagavond is onze oefenavond. Er wordt een oefenprogramma gemaakt waarin alle aspecten aan bod komen. Dat kan theorie en praktijk zijn. De post wordt verdeeld in twee ploegen die elk een andere oefening gaan doen. Na de oefenavond zijn er altijd nog wat korte mededelingen van actualiteiten vanuit de organisatie. Daarna is er tijd voor een gezellig samenzijn.”
Maar hoe ga je om met heftige gebeurtenissen? ”Wat als heftig wordt ervaren kan voor iedereen anders zijn, maar kan ook voor jezelf van dag tot dag verschillen,” vertelt John. ”Ik heb gelukkig nog nooit een inzet gehad waarvan ik denk dat ik het geen plaats heb kunnen geven. Vanaf het moment dat de pieper gaat weet je waarvoor je bent gealarmeerd en aanrijdend naar het incident krijg je al meer informatie,” legt John uit. ”Je bent dus al enigszins voorbereid op wat je gaat tegenkomen. Je staat er niet alleen voor, je bent met je team van zes personen en eventueel met andere hulpdiensten. Als je na een inzet behoefte hebt om met je collega’s na te praten, dan kan dat uiteraard. De ‘machocultuur’ waar je wel eens over hoort ervaar ik bij ons zeker niet, dat is misschien meer iets van vroeger. Daarnaast heeft de brandweer een ‘team collegiale opvang’. Dat zijn brandweercollega’s van een andere post, die kunnen worden ingeschakeld om na een ingrijpende inzet met jou en je collega’s in gesprek te gaan. Zij zijn hiervoor opgeleid. Als er aanvullende hulp nodig is, dan word je doorverwezen.”
Rik Smeets
Rik (31) is regieverpleegkundige in het ziekenhuis én brandweerman in Nederweert
Rik Smeets, een 31-jarige regieverpleegkundige in het ziekenhuis van Weert, heeft op 1 januari 2023 een belangrijke stap gezet in zijn leven door toe te treden tot de brandweer van Nederweert. Zijn motivatie om bij de brandweer te gaan is diepgeworteld in zijn familiegeschiedenis; zijn vader diende vroeger als brandweerman maar moest stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Voor Rik bleef het verlangen om deze roeping te volgen altijd aanwezig, en toen hij terugkeerde naar Nederweert, was het slechts een kwestie van tijd voordat hij zich aanmeldde voor de vrijwillige brandweer.
Geen technische achtergrond
Ondanks dat hij in Weert werkt en onregelmatige diensten heeft, heeft Rik tot nu toe geen problemen ondervonden bij het combineren van de verantwoordelijkheden bij de brandweer. Hij heeft vaak overdag vrij, wat hem in staat stelt om beschikbaar te zijn voor de brandweer van Nederweert. Hoewel Rik geen technische achtergrond heeft, heeft dit hem niet belemmerd bij zijn werk bij de brandweer. Hij koos in het verleden voor een studie in de economie en vervolgens voor een carrière in de zorg, maar zijn passie voor hulpverlening en zijn toewijding aan zijn gemeenschap hebben hem gemotiveerd om zijn rol als brandweerman te omarmen.
Als alleenstaande vader van een vierjarige zoon, heeft Rik de steun van zijn ouders wanneer de pager afgaat en hij moet uitrukken. Zijn ouders vangen zijn zoon op en zorgen ervoor dat hij goed wordt verzorgd tijdens Riks afwezigheid. De eerste keer dat de pager afging wist Rik even niet goed wat hij moest doen. ”Eerst deed ik rustig mijn jas aan, maar al snel ging ik vol adrenaline richting de kazerne,” vertelt hij lachend. Het brandweerkorps van Nederweert beschrijft Rik als een gewaardeerd lid van het team. Hoewel hij pas recentelijk is toegetreden, heeft hij snel zijn plaats gevonden binnen de groep. Rik benadrukt het belang van teamwork en de hechte banden die zijn gesmeed tussen de brandweerlieden, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. ”Je werkt met mensen samen die dezelfde passie delen. Jullie vormen samen een team”
~ Ik mocht vijf oefenavonden meelopen ~
Vijf oefenavonden meelopen
Voor toekomstige brandweercollega’s benadrukt Rik het belang van niet te lang twijfelen. Hij moedigt anderen aan om de stap te zetten en vijf oefenavonden mee te lopen, zonder te aarzelen. Zijn eigen ervaring heeft hem geleerd dat dit de beste manier is om erachter te komen of het brandweerwerk iets voor hen is. ”Ik mocht vijf woensdagavonden meelopen. Daarna kreeg ik een gesprek voor een go of een no go. Na enkele maanden is mijn 2-jarige opleiding gestart”.
Rico Franssen
Op de thuiswerkdagen is Rico beschikbaar en wanneer hij op de weg zit, pas Rico zijn beschikbaarheid aan.
Rico is woonachtig in Nederweert en werkt bij Enexis. Hij is sportief en graag buiten actief bezig. Ook komt hij graag onder de mensen. ”Ik vind het belangrijk om naast mijn werk ook een maatschappelijke bijdrage te leveren aan onze mooie gemeente Nederweert. Daarnaast heb ik altijd alles met ‘zwaailamp en sirene’ interessant gevonden. Tijdens een van de open dagen ben ik bij de Brandweer Nederweert binnengelopen en daar werd ik meteen gegrepen door vrijwilligers die met passie over het werk bij de brandweer vertelden,” legt hij uit.
Bij Enexis gaat Rico over de strategische planning. ”Samen met collega’s zorgen we voor de uitvoering van projecten die bijdragen aan de energietransitie.” Door zijn werk is hij niet altijd in het dorp aanwezig en kan hij dus niet altijd uitrukken. ”Desondanks gaat de combinatie werk en de brandweer me goed af: Op de thuiswerkdagen ben ik beschikbaar en wanneer ik op de weg zit, pas ik mijn beschikbaarheid aan. Het helpt om een werkgever te hebben die zich kan vinden in de belangrijke maatschappelijke taak die we uitvoeren en ook ruimte geeft om onder werktijd voor de brandweer paraat te kunnen staan – en aan uitrukken deel te nemen.”
Je hoeft niet technisch opgeleid te zijn om bij de brandweer te gaan. ”Met een gezond boerenverstand plus een beetje interesse in techniek is het een hele leuke uitdaging. Je hoeft dus zeker niet technisch opgeleid te zijn om bij ons actief te worden,” vertelt Rico.
~ We zijn er voor mens én dier ~
Rico vindt het brandweervak dankbaar werk. ”Ik haal er veel voldoening uit om samen met het team een klus te klaren. Je kunt vaak het verschil maken op momenten dat dit het hardste nodig is. Dat maakt het mooi en dankbaar werk.” Door de uitrukken heen maakt Rico soms ook heftige gebeurtenissen mee. ”Dit komt op z’n tijd voor; onderweg bereidt je jezelf voor op wat je gaat meemaken, doordat je vooraf al informatie krijgt via het systeem. Gedurende een inzet letten we als collega’s op elkaar. Na een inzet wordt, al dan niet met gespecialiseerde collega’s gesproken over heftige gebeurtenissen. We noemen dat debriefen.”
Hoeveel uitrukken heb je gemiddeld per week? ”Met een kleine 200 uitrukken per jaar, zitten we rond de 3-4 uitrukken gemiddeld per week. Bij een deel daarvan ben ik manschap, achter in de auto. Bij een ander deel ben ik chauffeur en pompbediender tijdens de uitrukken.” De eerste inzet ging om een loslopende ree. ”Dat was wel bijzonder om mee te beginnen. Die hebben we gevangen en aan de dierenambulance overhandigd. We zijn er voor mens én dier.”
Wordt ook brandweervrijwilliger
Heb je ook interesse om brandweervrijwilliger te worden bij post Nederweert? Twijfel je? Wil je meer informatie?
Meer informatie kun je inwinnen bij postcommandant Henk Stals. Als je brandweervrijwilligers kent, kun je natuurlijk ook bij hen met je vragen terecht. Zij ontmoeten jou graag op een oefenavond bij op de kazerne.Brandweer Nederweert oefent op woensdag avond van 19.30 tot 21.30 uur. Wil je komen kijken of meer info ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: vrijwilliger@brandweernederweert.nl.